ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

10 Οκτωβρίου 2023: Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
❗️Καθημερινά ανοίγουμε τα μάτια μας για να “τρέξουμε” να προλάβουμε να ετοιμαστούμε, να ετοιμάσουμε άλλους που ίσως εξαρτώνται από εμάς, να πάμε στη δουλειά, να γυρίσουμε από τη δουλειά, να μαγειρέψουμε για να φάμε, να καθαρίσουμε το σπίτι, να μαζέψουμε, να κοιμηθούμε για να ξανανοίξουμε τα μάτια μας το επόμενο πρωί να κάνουμε πάλι τα ίδια.
📍Πάντα δίνουμε σημασία στη σωματική μας υγεία. Όλοι μας ρωτούν αν έχουμε φάει, αν ξεκουραστήκαμε, αν έχουμε πιει νερό όλη μέρα, αν έχουμε κοιμηθεί. Λίγοι είναι αυτοί που ρωτούν αν είσαι καλά, αν κάτι σου έφτιαξε τη μέρα ή τι είναι αυτό που σε αγχώνει.
Ο χρόνος τρέχει και εμείς σπάνια προλαβαίνουμε να δούμε τους φίλους μας, να ακούσουμε μουσική, φοβόμαστε να “ξεβολευτούμε”, να αλλάξουμε τη δουλειά που δεν μας καλύπτει, να φύγουμε από μια σχέση που δεν ικανοποιεί τις ανάγκες μας, να ξοδέψουμε παραπάνω λεφτά για να πάμε το ταξίδι που ονειρευόμαστε, να ερωτευτούμε, να πούμε σ’αγαπώ στους ανθρώπους μας, να περάσουμε χρόνο με τους γονείς και τα παιδιά μας, να διώξουμε τοξικούς ανθρώπους απο τη ζωή μας. Η καθημερινότητα μας κάνει να επιβιώνουμε αλλά “παίρνει” όλα αυτά που μας κάνουν να χαμογελάμε.
Ζούμε και “πρέπει” να καταφέρουμε να είμαστε καλλιεργημένοι, έξυπνοι, όμορφοι, αδύνατοι, γυμνασμένοι, άνετοι οικονομικά, να έχουμε τα πιο έξυπνα παιδιά, το πιο ακριβό αμάξι, το πιο στιλάτο σπίτι, την πιο καλή δουλειά, να μη δείχνουμε πως θυμώσαμε, να μη δείξουμε τη στενοχώρια μας, να μην αφήσουμε τον άλλον να καταλάβει ότι κάτι μας έχει επηρεάσει τόσο και συνεχίζουμε να “τρέχουμε” κι όμως δεν προλαβαίνουμε και κοιτάμε λίγο πίσω και συνειδητοποιούμε πως σ’ όλη αυτή τη λίστα ξεχάσαμε το πιο σημαντικό, ξεχάσαμε να χαμογελάμε και δεν σταματήσαμε λίγο το τρέξιμο για να καταλάβουμε πως η ευτυχία βρίσκεται στα πιο μικρά.
Άγχος, κατάθλιψη, ψυχαναγκασμοί, φοβίες, ασθένειες σαν όλες τις άλλες, μα όχι σωματικές, αλλά ψυχικές, απ’ αυτές που δεν βλέπεις με γυμνό μάτι, που δεν φαίνονται σε εξετάσεις, απ’ αυτές που λίγοι μιλούν.
Μίλα γι’ αυτές όπως όταν διαμαρτύρεσαι ότι πονάει το κεφάλι σου, ζήτα βοήθεια γι’ αυτές όπως ζητάς όταν ανησυχείς για ένα σωματικό σύμπτωμα. Υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες και φοβούνται να το επικοινωνήσουν. Μην τρομάζεις, μείνε δίπλα τους, δεν είναι ταμπού και η αναζήτηση ειδικού αποτελεί την πιο σωστή επιλογή!
Ακόμα και οι ψυχολόγοι επισκέπτονται άλλους ψυχολόγους!! Μήπως αυτό σε παρακινεί;

Share this post

Scroll to Top