ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΕΠΙΛΟΓΗ – ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2023-24

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η ΕΠΙΛΟΓΗ Κοιν.Σ.Επ. λειτουργεί δύο(2) Αδειοδοτημένα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για άτομα με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-μεΑ) που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής.

Τα ΚΔΑΠ-μεΑ παρέχουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους από τις 6 π.μ. έως τις 10 μ.μ. σε δύο βάρδιες. Στελεχώνονται από έμπειρους και άρτια εκπαιδευμένους επιστήμονες (Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Καθηγητές Ειδικής Φυσικής Αγωγής).

 

Η συμμετοχή στα ΚΔΑΠ-μεΑ είναι ΔΩΡΕΑΝ για τους κατόχους Voucher μέσω της Δράσης «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ,ΕΦΗΒΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ»(ΕΣΠΑ).

 

Οι κύριοι Τομείς Δραστηριοτήτων που υλοποιούνται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι οι εξής:

  • Αθλητικά: Στα ΚΔΑΠ-μεΑ «ΕΠΙΛΟΓΗ» δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα αθλητικά και κινητικά προγράμματα, καθώς η κινητική ανάπτυξη των ωφελούμενων θεωρείται βασικός πυλώνας για την αυτονομία και αυτοεξυπηρέτησή τους. Πιο συγκεκριμένα, υλοποιούνται, από έμπειρους καθηγητές ειδικής φυσικής αγωγής, εξειδικευμένα κινητικά προγράμματα, όπως η ψυχοκινητική, που αφορά ηλικιακές ομάδες από 5-15 ετών και στόχο έχει την ανάπτυξη βασικών κινητικών τομέων, όπως η σωματογνωσία, η ισορροπία, ο προσανατολισμός, η πλευρίωση/αμφιπλευρικότητα και η αναπνοή. Επιπροσθέτως, μείζονος σημασίας θεωρούνται όλα τα κινητικά προγράμματα,  που υλοποιούνται και αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες, καθώς στοχεύουν ,αφενός στον οπτικοκινητικό και αφετέρου στο νευρομυϊκό συντονισμό των ωφελούμενων. Επίσης, υλοποιούνται προσαρμοσμένα κινητικά προγράμματα, όπως yoga, πετοσφαίριση, επιτραπέζια αντισφαίριση, ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, Bocce, Floor ball κ.α  που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη του συνεργατικού παιχνιδιού, μέσα από τη συμμετοχή τους σε ομάδα. Η εκμάθηση των προσαρμοσμένων αθλημάτων υλοποιείται, κατά βάση, στο πλαίσιο των εξωτερικών προγραμμάτων της δομής μας όπου επισκεπτόμαστε γήπεδα της ευρύτερης περιοχής.
  • Εκπαιδευτικά: Οι ωφελούμενοι επισκέπτονται την τοπική αγορά, προκειμένου να αγοράσουν τα υλικά που είναι απαραίτητα για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής κουζίνας. Σε αυτό το πρόγραμμα τα θεωρητικά μαθήματα της διαχείρισης χρημάτων περνούν σε πρακτικό επίπεδο. Δραστηριότητες καθημερινής ζωής (τακτοποίηση χώρου, στρώσιμο κρεββατιού, ένδυση-υπόδηση κ.α) υλοποιούνται καθημερινά στα ομαδικά μας προγράμματα καθώς έχουν ως στόχο την αυτονομία και την αυτοεξυπηρέτηση των ωφελούμενων. Επιπροσθέτως, μπορούν να παρακολουθήσουν στη δομή μας ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα που αφορούν την αντίδραση/αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων π.χ. σεισμός, πυρκαγιά, πλημμύρα κ.α. προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν και να αντιμετωπίσουν απρόσμενες δυσκολίες χωρίς ένταση και άγχος. Τέλος, υπάρχουν προγράμματα κοινωνικών δεξιοτήτων που στόχο έχουν την συναισθηματική ενδυνάμωση των ωφελούμενων, τη δημιουργία και σταδιακά την ενίσχυση της ενσυναίσθησης, την αντίληψη και την έκφραση των συναισθημάτων, την αναγνώριση των κοινωνικά μη αποδεκτών και αποδεκτών συμπεριφορών καθώς και την αποφυγή τους ή την εφαρμογή τους αντίστοιχα.
  • Ψυχαγωγικά: Στη δομή μας υλοποιούνται προγράμματα με επίκεντρο τις Τέχνες, τη Μουσική, τα Εικαστικά, τη Γλυπτική, τη Φωτογραφία, το Θέατρο κ.α. Με τις τέχνες το παιδί βελτιώνει τη λεπτή κινητική του δεξιότητα, αυξάνει την παρατηρητικότητα και τη δημιουργικότητα του, συγκεντρώνεται και αναπτύσσει τις αισθήσεις του, καθώς επίσης εκφράζεται και δημιουργεί ελεύθερα. Ταυτόχρονα υπάρχει μέσα στη χρονιά συμμετοχή σε μουσικά φεστιβάλ ή πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες βοηθούν τους ωφελούμενους στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και έκφρασης τους καθώς και στην ενίσχυση της κοινωνικοποίησης τους.

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με διαφορετικά υλικά και μέσα από αυτό κατανοούν τις διαφορές τους. Εκφράζουν σκέψεις και συναισθήματα που με άλλο τρόπο δε θα μπορούσαν. Η καλλιτεχνική διαδικασία μπορεί να συμβάλει άμεσα στην συναισθηματική, ψυχοκινητική και κοινωνική εξέλιξη του παιδιού. Είναι μέσο για επικοινωνία, κατανόηση και αρωγός για βελτίωση της αυτοεκτίμησης αλλά και της αποδοχής των ατόμων.

Οι Ωφελούμενοι του Προγράμματος συμμετέχουν σε μια πληθώρα θεραπευτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων όπως :

  • Εκπαιδευτική Κουζίνα – Μουσικοθεραπεία
  • Προβολή Ταινιών    – Κηπουρική
  • Εξωτερικά Προγράμματα & Εκπαιδευτικές Δράσεις     – Υπολογιστές
  • Επίσκεψη σε πολιτιστικούς χώρους(Μουσεία, Θέατρα κλπ) – Εργαστήρια Τέχνης
  • Φυσική Αγωγή – Χορωδία
  • Κίνηση και Χορός                                           – Yoga/Chair Yoga
  • Ατομική Εκπαίδευση σε Θέματα Αυτοεξυπηρέτησης – Κυκλοφοριακή Αγωγή
  • Διαχείριση Χρημάτων και Χρόνου

Share this post

Scroll to Top