Διαταραχές Σίτισης & Κατάποσης

H διαταραχή κατάποσης, ή αλλιώς δυσφαγία, μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες φάσεις της μάσησης ή κατάποσης:

  • στοματική φάση: δυσκολία κατά την μάσηση και στην μεταφορά της τροφής που υπάρχει στο στόμα προς τον φάρυγγα, δηλαδή αίσθημα ότι το φαγητό «δεν κατεβαίνει».
  • φαρυγγική φάση: δυσκολία στην έναρξη της κατάποσης, δηλαδή αίσθημα ακούσιου πνιγμού και βήχα.
  • οισοφαγική φάση: δυσκολίες στη χαλάρωση και τη σύσφιξη των ανοιγμάτων του φάρυγγα και του στομάχου και στην προώθηση της τροφής στον οισοφάγο. Συνήθως αυτή η δυσκολία δεν γίνεται ευκρινώς αντιληπτή, αλλά εκφράζεται ως άμεση δυσπεψία ή πόνος στο στομάχι.

Η θεραπεία δεν είναι ίδια για κάθε περιστατικό, αλλά συνήθως περιλαμβάνει ασκήσεις για να βελτιωθεί η στάση σώματος ή εκμάθηση σωστής κατάποσης, έως ότου το άτομο συνηθίσει να αντιπαρέρχεται την δυσκολία. Επίσης προτείνεται η διατροφή με συγκεκριμένες τροφές που καταπίνονται πιο εύκολα και ασφαλέστερα.

Το πρόγραμμα λογοθεραπείας είναι αυτό που θα ενισχύσει τις στοματικές δομές, θα ρυθμίσει μέσω κατάλληλων τεχνικών και ασκήσεων το σώμα, την κεφαλή και τις στοματικές δομές, ενώ θα κατευθύνει κατάλληλα και την οικογένεια για τη συνολική αντιμετώπιση των διαταραχών κατάποσης – δυσφαγία

Scroll to Top